Повернення VAT (ПДВ) будівельним компаніям в Польщі

Чи мають будівельні компанії в Польщі пільги за строками повернення VAT (ПДВ)?

Є правило, що продавець при постачанні товарів або наданні послуг обкладається VAT, на підставі оформленої фактури. Однак є винятки з цього правила, що окреслені в Законі про VAT. Один з них стосується будівельних послуг, перелічених в Додатку №14 до Закону про VAT.

Відповідно до статті 17 розділу 1 пункту 8 Закону про VAT, платниками податку є юридичні особи,  організаційні одиниці без створення юридичної особи та фізичні особи, які купують послуги, перераховані в Додатку 14 Закону, за таких умов:

а) постачальник послуг є платником податків, про які згадуються у статті 15, в якого продаж не звільняється від податку відповідно до статті 113 пунктів 1 та 9,

б) отримувач є платником податків, зазначених у статті 15, і зареєстрований платником VAT.

У разі надання послуг, зазначених в пункті 2-48 Додатку 14 до Закону про VAT, де постачальник послуг надає ці послуги в якості субпідрядника, то застосовується зворотне зобов’язання.

Будівельні послуги оподатковуються із застосуванням механізму зворотного зобов’язання на підставі оформлених фактур, які не містять ставку податку, суми нетто вартості продажу з поділом на індивідуальні ставки і суми податку від нетто вартості продажу. Натомість на цій фактурі повинен міститись напис "odwrotne obciążenie" (зворотнє зобов’язання).

VAT сплачує покупець таких послуг, потім постачальник отримує від покупця оплату за послуги тільки саму суму нетто.

У зв'язку зі зміною правил оподаткування будівельних послуг та запровадженням з початку 2017 року механізму зворотного зобов’язання для більшості цих послуг, деякі будівельні компанії мають фінансові проблеми. Це стосується, головним чином, малих і середніх компаній. Купуючи товари і послуги, необхідні для виконання субпідрядних будівельних послуг, вони повинні платити за придбані товари і послуги суми брутто (з VAT), в той час як за надані послуги отримуватимуть кошти нетто (VAT сплачуватиме покупець послуг в рамках зворотного зобов’язання). Цей механізм означає, що необхідно надто довго чекати повернення надлишково сплаченого VAT, що випливатиме з декларації VAT. Це в свою чергу може сприяти ослабленню або навіть втраті ліквідності компанії. Вимоги щодо прискореного повернення VAT протягом 25 днів в даний час дуже обмежені, тому більшість компаній не можуть цим використатись.

Для того, щоб виправдати очікування платників податків, Міністр Фінансів в листі до податкових органів рекомендував для деяких будівельних компаній встановити терміни відшкодування VAT протягом 15 днів з дня подання декларації VAT. Такою привілеєю можуть скористатись, як вказано в листі, мікропідприємці, які надають будівельні послуги, стосовно яких застосовуються механізми зворотного зобов’язання.

08.07.2017


 
 

Реєстрація телефонних номерів у Польщі для бізнесу.

Бухгалтер в Польщі, ведення бухгалтерії, консультації з оподаткування, вирішення проблем з податковими органами Польщі, реєстрація VAT (ПДВ).

Реєстрація компанії у Польщі, юридичний супровід, представництво у польских судах.