ПДВ (VAT) в Польщі. Ставки і відшкодування ПДВ.

Як ми розраховуємо ПДВ в Польщі та за її межами?

ПДВ це податок на додану вартість, що додається до кожної операції. ПДВ з'являється в квитанції під абревіатурою VAT  кожен раз, коли ми робимо покупку в Польщі. Податкове зобов'язання виникає при звільненні придбаних товарів чи надання послуги.

В країнах Європейського Союзу ПДВ відрізняється, основна ставка коливається між 17 і 27%, вона не може бути нижче 15%.

Існує три види ставок ПДВ:

  • основна ставка;
  • знижена ставка;
  • спеціальна ставка.

Які ставки ПДВ в Польщі?

Базова ставка ПДВ в Польщі за продаж товарів і послуг складає 23%. Закон про ПДВ передбачає кілька знижених податкових ставок:

  • 8% — знижена ставка: будівельно-монтажні роботи; реконструкція та обслуговування, пов'язані з житлом і відповідною інфраструктурою, житловими приміщеннями або їх частинами, за винятком господарських приміщень; деякі послуги громадського харчування.
  • 5% — знижена ставка: сільськогосподарська продукція, худоба, книги і спеціалізовані журнали.
  • 0% — ставка для внутрішньої доставки іекспорту. 

Відшкодування ПДВ в Польщі

Відповідно до Закону про податок на товари і послуги кожен платник податків має право на відшкодування ПДВ. Ви можете обчислити його в розрахунковому періоді за період, за який ви отримуєте рахунок-фактуру, або в один з наступних двох розрахункових періодів: щомісяця або щокварталу.

Ви можете відшкодувати ПДВ в Польщі якщо:

  • ви зареєстрований платником ПДВ;
  • у вас є документ, що дає право на відрахування ПДВ — рахунок-фактура;
  • витрати не поширюються на товари / послуги, тому Закон обмежує можливість утримання ПДВ.

Сплата ПДВ:

Зміни в результаті розділеного платежу

Спліт-платіж або розділений платіж застосовується до ПДВ і діє в кількох країнах. Система розділеної оплати застосовується тільки до операцій між підприємцями.

Він полягає в тому, що за придбаний товар або отриману послугу покупець перераховує на звичайний рахунок продавця тільки чисту суму, тоді як податковий еквівалент товарів і послуг перераховується на спеціальний рахунок ПДВ.

В якій країні платити податок при здійсненні підприємницької діяльності?

Місце оподаткування визначає кілька чинників:

  • місцепроживання;
  • штаб-квартиракомпанії;
  • тривалість перебування фізичної особи в даній країні.

Послуги, які надає компанія заснована в Польщі, підприємцю компанія якого зареєстрована за кордоном, оподатковуються в тій країні, в якій одержувач має зареєстрований бізнес.

Послуги, що надаються платником податку, заснованим в Польщі, фізичним особам, які не здійснюють господарську діяльність з-за кордону, оподатковуються в країні, де встановлено постачальник послуг — у даному випадку в Польщі.

Відмінності в продажах підприємствам і продажу кінцевим споживачам

Споживач — це фізична особа, яка купує товар для приватного користування у продавця, тоді як підприємець — це особа, яка купує товар для потреб свого бізнесу.

Підприємець може стати споживачем, купуючи товари для власного користування, а не для потреб своєї компанії. На споживачів і підприємців впливають різні положення, пов'язані з поданням скарг на товари.

Споживачі, які купують, більш захищені, ніж підприємці, оскільки на них поширюються положення Закону про права споживачів та деякі положення Цивільного кодексу.

Правила сплати податків в країнах ЄС і країнах, які не є членами ЄС

Перш ніж підприємець починає співпрацювати з європейськими підрядниками, він повинен зареєструватися як платник податків ПДВ-ЄС. Така декларація складається в стандартній декларації з ПДВ. Після реєстрації платник податків починає використовувати ідентифікаційний номер NIP-EU. Якщо закупівля товарів або послуг здійснюється в країнах ЄС, ми називаємо це придбанням товарів або послуг всередині Співдружності.

Діють стандартні правила ПДВ в ЄС. Коли ми купуємо товари чи послуги в країнах за межами Європейського Союзу, ми говоримо про імпорт товарів або послуг в країни за межами ЄС.

ПДВ не нараховується при експорті в країни за межами ЄС. У такій ситуації податок на додану вартість сплачується в країні-імпортері, і необхідно надати доказ того, що товари були ввезені в країну, яка не є членом ЄС.

У разі імпорту товарів, ви можете оплатити ПДВ в декларації ПДВ-7 або в декларації про імпорт в формі ПДВ-ІМ.

Компанія «Еномі Консалтинг» надає  бухгалтерські та юридичні послуги в Польщі. Звертайтеся до професіоналів в сфері ведення бізнесу в Польщі!