Запроваджено новий мінімальний податок

Мінімальний податок сплачуватимуть товариства, групи компаній та іноземні компанії, які в податковому році отримали прибуток від операційної діяльності менше ніж 1% від суми доходу.

На практиці цей податок застосовуватиметься до всіх суб’єктів, тобто також найменших. Жодного іншого критерію, зокрема розміру, проектом не передбачено, тому нове положення поширюватиметься на всіх платників податків, які відповідають зазначеним умовам.

Законодавець передбачив певні звільнення від мінімального податку. Нове положення не охоплюватиме:

- суб'єкти, які розпочинають діяльність у році її початку та в наступні два податкові роки,

- фінансові компанії,

- суб'єкти, які отримали дохід, менший щонайменше на 30% порівняно з доходом, отриманим у податковому році, що безпосередньо передує цьому податковому,

- суб'єкти, акціонерами, акціонерами або співвласниками яких є лише фізичні особи, які не володіють акціями/паями в інших суб'єктах господарювання,

- суб'єкти господарювання, для яких більшість операційних доходів у певному податковому році було отримано у зв'язку з i) експлуатацією морських або повітряних суден у міжнародних перевезеннях, ii) видобутком корисних копалин, ціни на які прямо чи опосередковано залежать від котирувань на світових ринках ,

- суб'єкти господарювання, які входять до групи принаймні двох компаній, в якій одна компанія володіє протягом податкового року безпосередньо 75% частки капіталу інших компаній цієї групи, якщо i) податковий рік компаній охоплює той самий період та ii) розрахована за податковий рік частка загального прибутку компаній у їх загальному доході перевищує 1%.

 

Cтавка мінімального податку

Нова ставка податку має становити 10%, а база оподаткування має бути як сума:

- 4% відсотки від розміру доходів (крім приросту капіталу),

- 10% надлишкових платежів суб'єктам, пов'язаних з групою компаній. Йде мова про витрати на фінансування боргу та витрати на придбання певних нематеріальних прав або послуг у пов'язаних осіб.

Податок буде зменшено на суму податку на прибуток за цей же рік.

Для розрахунку бази оподаткування необхідно буде проводити тривалі і, на жаль, не завжди зрозумілі розрахунки за двома математичними формулами, зазначеними в законі. Очевидно, що до бази оподаткування входитимуть не лише доходи, а й витрати. Проте, що може бути складним для платників податків, так це визначити, які витрати будуть включені до бази оподаткування, а які ні.

Положення про мінімальний податок набудуть чинності з 1 січня 2022 року. Законодавець не прийняв рішення про введення перехідних положень до закону в цьому випадку, а також прямо не вказав (наприклад, в обґрунтуванні закону), коли вперше необхідно сплатити мінімальний податок. Тож, схоже, цей податок сплатять за 2022 рік.