Коди GTU - позначення груп товарів та послуг

З 1 жовтня 2020 року  платники податку VAT при виставленні фактур повинні позначати їх маркуванням GTU, тобто кодами для вибраних груп товарів та послуг. 

Зверніть увагу, чи Ваше програмне забезпечення для виставлення фактур оновлено, щоб включати додаткову інформацію до фактур.

Хто повинен надсилати нову структуру JPK V7?

Нова структура SAF застосовується до всіх активних платників ПДВ, незалежно від розміру компанії, якою вони керують, тобто мікро підприємців, малих та середніх компаній та великих підприємців.

З якого часу діє новий JPK V7?

Перший розрахунковий період, за який слід надіслати новий JPK V7, - жовтень, до 25 листопада. Нові правила поширюються на документи, щодо яких податкове зобов'язання (включаючи дату продажу / виконання послуги) виникло з 01.10.2020.

 Які дані містить нова структура JPK?

Новий JPK замінить поточний файл VAT JPK та декларацію з VAT, тому він містить інформацію про:

  • здійснені покупки та продажі;
  • дані, включені до декларації VAT-7 або VAT-7К;
  • додаткові дані (у вигляді нового маркування, наприклад, GTU), необхідні для аналізу правильності розрахунку.

 З чого складається структура нового JPK?

Файл JPK V7 складається з частини декларації (яка замінить поточну декларацію VAT) та частини реєстрації (яка замінить поточний файл VAT JPK). Розрахунки платників податків:

  • щоквартально подають файл JPK V7K;
  • щомісячно подають файл JPK V7M.

Незважаючи JPK V7 надалі подаватимуться декларації VAT-8, VAT-9M, VAT-10, VAT-12 czy VAT-14, VAT-21,VAT-23, VAT-26, а також VAT-R, VAT-UE, VAT-UEK .

 Зобов’язання платника податків, пов'язані з новим JPK V7

Відповідно до регламенту, записи продажів включатимуть, знаки, що ідентифікують доставку певних товарів і послуг, а також ознаки підтвердження продажу.

Продані товари та надані послуги будуть містити маркування щодо належності до однієї з 13 груп товарів та послуг (скорочено GTU). Кожен продаж позначається GTU, незалежно від того фізична особа це чи юридична особа).

Усі фактури, що виставляються до парагонів, повинні бути включені до частини запису файлу JPK із тегом FP.

Не важливо, кому виставляється фактура, фізичній особі, яка не здійснює підприємницької діяльності чи особам які здійснюють підприємницьку діяльність

 Платник податку VAT: повинен надсилати файл JPK_V7  щоквартально чи щомісячно?

Платники податків, які подають декларації VAT щомісячно, повинні надсилати нові файли JPK_VAT (у варіанті JPK_V7M) у повному обсязі - тобто, заповнюючи як частину декларації, так і частину реєстрації, щомісяця до 25 числа наступного місяця, до якого вони відносяться. З іншого боку, платники податків, що подають декларації VAT за квартальні періоди:

  1. протягом перших двох місяців кварталу до 25 числа місяця, наступного за цими місяцями, вони будуть зобов’язані надіслати нові файли JPK_VAT (у варіанті JPK_V7K), заповнені в частині, що стосується обліку ПДВ;
  2. протягом третього місяця кварталу до 25 числа місяця, наступного за цим місяцем, вони будуть зобов'язані надіслати новий файл JPK_VAT (у варіанті JPK_V7K), заповнений у частині, що стосується записів та декларацій VAT.

Дані, наведені в частині декларації, суттєво не відрізнятимуться від даних, що наразі включені до декларацій з VAT-7 / VAT-7К.

Помилки у JPK V7 - штрафні санкції

В інформації про JPK V7 Міністерство фінансів не вказує, як саме будуть розглядатися помилки в структурі, але чітко вказано, що будь-яка помилка в JPK, яка перешкоджає підтвердженню транзакції, буде каратись штрафними санкціями (500 злотих). Відповідно, можна припустити, що у вищезазначеному випадку кожна помилка буде розглядатися індивідуально. Якщо керівник податкової інспекції виявить у надісланому реєстрі помилки, які унеможливлюють перевірку правильності операції, податковий орган може накласти на платника податків адміністративне стягнення, якщо платник податків не виправив записи або не подав пояснення протягом 14 днів з моменту отримання запиту.

 Маркування GTU не потрібно відображати у фактурах.

Платник податку може розміщувати у фактурі окремі додаткові примітки (Cn, PKWiU, код GTU), але це право, а не зобов'язання. Однак маркування потрібно вводити до нового файлу JPK V7, тому, щоб полегшити роботу офісу, вкажіть таке маркування у фактурах.

Вибір GTU для  товарів/ послуг - від ENOMI CONSULTING

Компанія ENOMI CONSULTING зрадістю допоможе у виборі GTU  для Ваших послуги та товару.