BDO – продуктова оплата

BDO – продуктова оплата

Продуктовий збір за упаковку або продукцію, розміщені на ринку, набув чинності на початку 2014 року відповідно до Закону від 13 червня 2013 року про поводження з упаковкою та відходами упаковки. До сьогодні багато підприємців не оплачують за введену на ринок упаковку, не сплачують збір. На жаль, такий підхід може обійтися Вам дорого.

Що таке продуктова оплата

Продуктова оплата, або плата за упаковку, є різновидом екологічного збору, який стягується з підприємця, який розміщує упаковку чи продукти на ринку в Польщі. Підприємець повинен забезпечити встановлений законодавством рівень переробки та утилізації упаковки, яка через нього надійшла на ринок. Мета збору на продукцію, однак, полягає в тому, щоб спонукати виробників, імпортерів, дистриб’юторів і продавців шукати методи зменшення кількості упаковки, яка через них надходить на ринок. Це також забезпечення належного поводження з відходами упаковки відповідно до Закону про відходи.

Розмір продуктової оплати

Розмір плати за продукцію залежить від кількох елементів: типу упаковки (або продукту), її загальної ваги, розміщеної на ринку в даному календарному році та встановлені законом норми переробки. Кожен тип матеріалу, а їх 7, має певну норму на 1 кг і відсоток переробки. Підприємець сплачує збір до 15 березня за попередній календарний рік, а за продукцію (шини, масла, мастила) до 31 березня.

Розмір плати за продукцію для окремих видів упаковки встановлюється Мінприроди відповідними нормативними актами.

Хто сплачує

Продуктова оплату здійснюють:

- онлайн-продавці, які пакують товари для відправки їх клієнту,

- імпортери, які імпортують до Польщі вже упаковану продукцію з-за кордону,

- виробники, які виробляють під власною торговою маркою та упаковують свою продукцію в тару,

- заклади харчування, де подають упаковану їжу.

Який ризик несплати продуктового оплати

Продуктова оплата є одним із зобов’язань як виробника продуктів або упаковки, передбачених Законом від 13 червня 2013 року про поводження з упаковкою та відходами упаковки.

Якщо ви вчасно не подаєте звіти за упаковку або продукцію, випущену на ринок і, отже, не сплачуєте продуктову оплату, Ви повинні враховувати можливість накладення штрафу на ваше підприємство в розмірі від 10 000 злотих до навіть 1 000 000!

Як уникнути продуктової оплати

Якщо ви впроваджуєте упаковку або продукти, у вас є кілька варіантів врегулювання плати за продукт:

- Ви самостійно розраховуєте суму та сплачуєте її на рахунок ужонду Маршалковського по місцю реєстрації, до 15 березня для упаковки та до 30 березня для продуктів,

- ви використовуєте мінімальну допомогу, у разі введення упаковки до 1 тони на рік. Можна подати заяву на отримання допомоги Pomoc de minimis до 15.03

- укласти договір з організацією повернення упаковки, яка може знизити вартість продуктової оплати.

Приклад розрахунку:

Ви продаєте товари через інтернет-магазин, товари пакуєте та відправляєте покупцям через кур’єрську компанію. При цьому ввели на ринок:

-        близько 1200 кг картонної тари (коробки)

-        250 кг пластикової тари (стрейч фольга, бульбашкова фольга та скотч).

Орієнтовна сума продуктової оплати становитиме - 2444 злотих (у 2022 році). Якщо ви вирішите підписати договір з організацією з повернення упаковки, ви сума може становити заплатите близько 499 злотих!